Nieuws

Droogtemonitoring en sproeiadvies : jongeren meten mee

KWR en Brabant Water zijn in Eindhoven zijn gestart met een BTO-project rond droogtemonitoring, citizen science en mogelijkheden voor waterbesparing. Jongeren en klanten van Brabant Water gaan in de zomermaanden zelf de droogte in de eigen tuin meten met een sensor en krijgen daarna een sproeiadvies voor de tuin.

Het Verkennend Onderzoek Droogtemonitoring richt zich op klanten van het drinkwaterbedrijf, waaronder jongeren. Zij zullen deze zomer bodemvocht gaan meten en op basis daarvan sproeiadvies krijgen. “Bijzonder aan dit project is dat de deelnemers zelf aan de slag gaan met een sensor die bodemvocht meet”, vertelt projectleider Martin Korevaar van KWR: “We hebben half mei 2021 een workshop voor een jeugdgroep in Eindhoven georganiseerd waarbij de jongeren de sensor in elkaar gingen solderen. Wij gaven ook toelichting over het project.”

Weersvoorspellingen

De deelnemers plaatsen de sensorkastjes in de tuin, waarna de sensor periodiek meet en de bodemvochtdata naar de server stuurt. KWR voert de analyse uit van de zelfgemeten data op basis van het zg. ‘bakjesmodel’. In combinatie met de KNMI-weersvoorspellingen vormt dit de basis voor een zomers sproeiadvies per e-mail voor de deelnemers.

Piekbelasting

“Het doel van deze manier van onderzoek doen is om op een vernieuwende manier te werken aan bewustwording bij de klanten van het waterbedrijf”, aldus Martin Korevaar. “Door zelf een sensor te bouwen en de metingen uit te voeren voelen de deelnemers meer eigenaarschap en verbondenheid met het project.” Voor waterbedrijven draagt het project bij aan meer betrokken klanten, die zuiniger met water omgaan, waardoor de piekbelasting in droge zomermaanden afvlakt. Het meetproject loopt van juni tot en met oktober 2021.

delen