Nieuws

Watershare Community of Practice Emerging Substances officieel van start

Tijdens de Singapore International Water Week is de eerste Community of Practice binnen Watershare gelanceerd, gericht op Emerging Substances. Voorafgaand aan de lancering organiseerden de leden van Watershare een workshop op 8 en 9 juli 2016,   de gastheer was PUB in Singapore. Tijdens de officiële  start van de Community of Practice Emerging Substances werden de resultaten van de workshop toegelicht door de deelnemers en de vier werkpakketten gepresenteerd: Analytical methods and lab facilities, Implementing the AbatES tool, Sharing experiences on microbial and chemical risk assessment, Prioritization schemes for Emerging Substances.

Idsart Dijkstra, manager van Waterkwaliteit en Gezonheid bij KWR constateerde dat er geen beter moment kon worden gekozen dan de SIWW 2016. ‘De experts waren duidelijk op zoek naar een levendig platform om de kennis en ervaring omtrent Emerging Substances met elkaar te delen. In de Community of Practice kunnen de Watershare leden elkaar stimuleren en inspireren om gezamenlijk te werken aan projecten, het was een groot genoegen om samen met PUB zowel de workshop als de lancering te organiseren.’

Watershare

Binnen Watershare delen de 17 leden, allemaal internationaal gerespecteerde onderzoeksinstituten, hun kennis en ervaring in de vorm van tools: methoden en modellen met een bewezen waarde voor de praktijk. Deze tools worden beschikbaar gesteld via de online Watershare Suite. Inmiddels bevat de Watershare Suite 26 tools op gebieden als waterbronnen, waterbehandeling en-distributie, waterkwaliteit en gezondheid en duurzaamheid. De kennisinstituten kunnen deze tools inzetten met en voor eindgebruikers als waterbedrijven waterbedrijven, nutsbedrijven, gemeentes en waterschappen. Zo dragen Watershare tools bij aan effectieve watervoorziening in landen over de hele wereld.

Communities of Practice

Watershare-leden en hun eindgebruikers werken in internationale Communities of Practice samen rond specifieke uitdagingen voor de watersector en komen daarvoor bij elkaar. Zij ervaren allen de urgentie van hun onderwerp en de (potentiële) impact op hun eigen watersector; daarom delen zij hun kennis en passen die toe in gezamenlijke onderzoeksprojecten. Zo leren zij van en met elkaar hoe om te gaan met deze uitdaging. De diversiteit van de leden, van hun achtergronden en dus van hun input vergroot de kracht van de Community of Practice, die gebaseerd is op vertrouwen en commitment.

Emerging Substances

Dr Lim Mong Hoo, Chief Specialist (Water Quality Office) van PUB Singapore gaf aan dat zijn organisatie met veel genoegen optrad als gastheer voor de 35 deelnemers uit 6 landen van de Community of Practice Emerging Substances. “Dit dient een gemeenschappelijk belang van de wetenschappelijke wereld, regelgevers en de watersector. ”Annemieke Kolkman, onderzoeker en hoofd van het chemische laboratorium van KWR, toonde zich enthousiast over de mogelijkheden om via dit platform ervaringen te delen en van elkaar te leren, bijvoorbeeld door (analyse)methoden en apparatuur te vergelijken. KWR-onderzoeker Thomas ter Laak benadrukt het belang om samen gegevens te verzamelen over het voorkomen van de meest relevante en bedreigende nieuwe stoffen in de waterketen.

20160711 SIWW 1-112

 

Op de foto van links naar rechts:
Voor Mr. Luc Keustermans De Watergroep, Belgium
Mrs. Annemieke Kolkman KWR, Netherlands
Mr. Idsart Dijkstra KWR, Netherlands
Dr. Mong Hoo Lim PUB, Singapore
Mr. Mr. Minoru Tanaka JWRC, Japan
Mr. Jay Bhagwan WRC, South Africa
Achter Mr. Patrick Smeets KWR, Netherlands
Mr. Bendert de Graaf Vitens, Netherlands
Mr. Rik Thijssen Vitens, Netherlands
Mr. Thomas ter Laak KWR, Netherlands
Mr. Bram Martijn PWNT, Netherlands
Mr. Kangwoo Cho KIST, South Korea

 

delen