Artikel

Waterleidingsprinkler wint Innovatieprijs Brandveiligheid 2015

Betrokkenheid KWR-onderzoeker Jan Vreeburg en waterbedrijven

Het product ‘Waterleidingsprinkler’ heeft in april de Innovatieprijs Brandveiligheid 2015 gewonnen. Na een korte introductie van de drie genomineerden werd via een publieksstemming de winnaar gekozen. Dit gebeurde tijdens het Nationaal Brandveiligheidsevenement 2015 in Domus Medica te Utrecht. KWR-onderzoeker Jan Vreeburg was namens de TU Delft betrokken als ontwikkelaar van het idee en de motor achter het onderzoek en de ontwikkeling.

Aantal slachtoffers huisbranden minimaliseren

De waterleidingsprinkler is een automatisch blussysteem dat, zoals de naam al zegt, rechtstreeks kan worden aangesloten op de binneninstallatie van een huis, zonder ingewikkelde aanpassingen. De werking ervan is nagenoeg foutloos en heeft de potentie om het aantal slachtoffers van huisbranden, nu zo’n 60 per jaar, terug te brengen tot nul. Een consortium van BAM, TU Delft, VSH, Brandweer Haaglanden en enkele waterbedrijven heeft de waterleidingsprinkler met behulp van subsidie ontwikkeld.

Tijd en gelegenheid om te vluchten

Als de temperatuur aan het plafond boven de 58oC komt, treedt de waterleidingsprinkler in werking. Door het scherm van fijne waterdruppels dat dan ontstaat, wordt de brand beheerst, slaan rookgassen neer en wordt de temperatuur laag gehouden. Dit geeft tijd en gelegenheid om de woning te ontvluchten, want daar zit de grootste oorzaak voor slachtoffers. Met een moderne inrichting van de woning zit er nog maar drie minuten tussen het ontstaan van een brandje en het moment dat de vlammen uit het dak slaan. Veel te kort voor ouderen, kleine kinderen en andere minder zelfredzamen om te ontvluchten. Deze categorie is dan ook oververtegenwoordigd onder de slachtoffers van brand. De waterleidingsprinkler kan, zowel in nieuwbouw als in bestaande woningen, het aantal slachtoffers drastisch doen afnemen.

Op de foto Michael Steffens, directeur van BAM Bouw en Techniek bv – Fire Protection en Jan Vreeburg van KWR

Op de foto Michael Steffens, directeur van BAM Bouw en Techniek bv – Fire Protection en Jan Vreeburg van KWR

delen