Nieuws

Duurzame energie als levenswerk

Life Time Achievement Award voor KWR-Honorary Fellow Ad van Wijk

Op 15 januari ontving Ad van Wijk, gasthoogleraar bij KWR, de Life Time Achievement Award van de Clean Tech Business Club (CBC) – een onderscheiding voor zijn levenslange inspanningen op het gebied van duurzame energie. De prijs werd uitgereikt op een galadiner gedurende de zesde conferentie van de CBC in Abu Dhabi. “Een hele eer”, vindt Van Wijk. “En een erkenning voor wat ik tot nu toe heb betekend voor de energietransitie.”

De CBC is een internationale organisatie van bedrijven met het oog op schone energie. Met vertegenwoordigers vanuit alle hoeken van de wereld en het hoofdkantoor in Parijs, ligt de focus op het Midden-Oosten. Oorspronkelijk begon de CBC met bedrijven in de zonne-energie, inmiddels is dit verbreed met andere vormen van duurzame energie, zoals waterstof. “Voorafgaand aan het congres heeft men mij gevraagd als Honorary Chairman van de waterstof-hub binnen CBC”, vertelt Van Wijk. “Daarop heb ik ‘ja’ gezegd.”

Together we are stronger

Van Wijk werd voor de CBC Life Time Achievement Award genomineerd door Paul van Son, president van Dii Desert Energy, een organisatie van bedrijven die zijn toegelegd op de energietransitie in de regio van het Midden-Oosten en Noord-Afrika. “Bij CBC zijn de leden vooral CEO’s van bedrijven, niet de bedrijven zelf,” zegt Van Wijk. “Het draait om de individuen. Het motto van CBC luidt: ‘together we are stronger’. Dat vind ik mooi, want er is geen enkel bedrijf, geen enkel persoon, geen enkele overheid die de energietransitie alleen voor elkaar krijgt. We moeten het samen doen, samen leren en ervaringen uitwisselen, elkaar ondersteunen. Dat is hard nodig.”

Onderzoeker én ondernemer

Sinds 2018 is Van Wijk Honorary Fellow bij KWR. Wie zich verdiept in het CV van Van Wijk, ziet dat hij behalve gerenommeerd onderzoeker ook ervaren ondernemer is. Zijn verdienste is dat hij vanuit beide richtingen de waterstofeconomie op de kaart heeft gezet. In 1984 startte Van Wijk als een van de eersten een bedrijf in duurzame energie – Ecofys, later onderdeel van Econcern – waarmee hij wereldwijd onder meer vele zonne- en windparken bouwde. Later werd Van Wijk hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft. Die combinatie van theorie en praktijk is uniek, en werpt vele vruchten af. In 2007 werd Van Wijk uitgeroepen als Nederlandse ondernemer van het jaar, een jaar later als topman van het jaar. “Met een achtergrond in het bedrijfsleven ben ik veel te vinden in boardrooms. Ook adviseer ik de Europese Commissie op het gebied van duurzame energie. En ik heb waterstof naar het Midden-Oosten gebracht. Daar zie je nu veel grote projecten op dat gebied verrijzen.”

Energie en water verbinden

De Life Time Achievement Award, bestaande uit een oorkonde, een beeldje en een getekend portret van Van Wijk, betekent niet dat de pionier in duurzame energie nu een streep onder zijn levenswerk zet. Verre van dat. Zo ziet hij veel mogelijkheden om de energie- en watersector met elkaar te verbinden. “Waterstof maak je uit water en energie. Wanneer je dit in de woestijn wilt doen, moet je de zee als bron voor dat water gebruiken. Met pijpleidingen transporteer je het water landinwaarts. Maak je die leidingen groter, dan kan je meteen het watertekort oplossen. Je transporteert dan ook drink- en irrigatiewater. In het verlengde van de waterstofproductie ontstaat ook de mogelijkheid om de hele woestijn te ontwikkelen. Dat zijn innovaties waarvoor ik me wil blijven inspannen, zo lang als ik kan.”

delen