Nieuws

Het RNA van coronavirus (SARS-CoV2) aantonen in rioolwater: een vroege waarschuwing voor besmetting

KWR Water heeft een meetmethode ontwikkeld om het rioolwater te monitoren op aanwezigheid van het coronavirus (SARS-CoV2, de veroorzaker van COVID-19). In tegenstelling tot het individueel testen van mensen (met een wattenstaafje in mond en neus), kan het testen van rioolwater de besmettingsgraad van een hele bevolkingsgroep (een stad of een gemeente) in kaart brengen.

Wat zijn de stappen?

  1. Een medewerker van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) neemt een verzamelmonster van het rioolwater, afkomstig van de bevolking (in Amsterdam bijvoorbeeld van 800.000 mensen) en brengt het monster naar het KWR laboratorium voor microbiologisch onderzoek.
  2. Om te bepalen of er SARS-CoV2 aanwezig is, concentreren we de virusdeeltjes in het laboratorium. Dat gebeurt met behulp van verschillende centrifugestappen.
  3. Het genetisch materiaal -RNA- is de basis voor de test om aanwezigheid van SARS-CoV2aan te tonen. We isoleren het RNA uit de virusdeeltjes en zuiveren het met een robot. Nu kunnen we beginnen met de analyse.
  4. Onder normale omstandigheden zijn er grote hoeveelheden verschillende virusdeeltjes en andere micro-organismen in het rioolwater aanwezig waarvan SARS-CoV2 een zeer klein deel uitmaakt. Voor het aantonen van de zeer lage concentraties RNA van SARS-CoV2 wordt een fragment van het SARS-CoV2 eerst specifiek vermeerderd om het aan te kunnen tonen. De techniek die hiervoor gebruikt wordt heet RT-PCR.
  5. De vermeerdering vindt plaats als het RNA van SARS-CoV2 daadwerkelijk in het monster aanwezig is. De uitslag hiervan verschijnt in een grafiek op het beeldscherm.KWR doet rioolonderzoek naar Corona in rioolwater
  6. Monsters waarin geen RNA van het coronavirus SARS-CoV2 is aangetoond, geven een horizontale lijn. De drie stijgende curves zijn afkomstig van rioolwater waarin SARS-CoV2 wel is aangetroffen; in de grafiek hier afgebeeld gaat het om vier afzonderlijke monsters (één monster zonder en drie monsters met SARS-CoV2 RNA).

    Hoe eerder de curve in de grafiek verschijnt (dus de linkercurve), hoe hoger de concentratie in het rioolwater en hoe hoger de te verwachten besmettingsgraad van de bevolking.

    Wat het riool vertelt over het coronavirus from KWR Water Research Institute on Vimeo.

Podcast

Praatplaat

delen