Nieuws

Ad van Wijk ontvangt Global Solar Leaders Award tijdens SNEC 2024

Erkenning van jarenlange inzet voor ontwikkeling zonne-energie

Op 12 juni 2024 heeft professor Ad van Wijk de Global Solar Leaders Award ontvangen. Deze prijs is een van de meest prestigieuze onderscheidingen op het gebied van zonne-energie. De uitreiking vond plaats tijdens de 17e International Photovoltaic Power Generation and Smart Energy Conference and Exhibition (SNEC PV+) in Shanghai. 

Ad van Wijk wordt wereldwijd erkend als een pionier en pleitbezorger van zonne-energie. Tijdens de SNEC-PV-conferentie werd hij geëerd met de Global Solar Leaders Award in de categorie Global Solar Scientists. Deze onderscheiding erkent zijn grote bijdrage aan de promotie en ontwikkeling van zonne-energie. Dit jaar wordt de award voor het eerst uitgereikt door de Global Solar Council, de Global Green Energy Industry Council (GGEI), de Asian Photovoltaic Industry Association (APVIA), en de New Energy Industry Association Asia Pacific (NEIAAP). De prijs eert individuen die een significante impact hebben gehad op de wereldwijde integratie van zonne-energie in energienetwerken. 

Wereldwijde ontwikkeling van zonne-energie

Ad van Wijk wordt internationaal erkend voor zijn onderzoek en innovaties die de efficiëntie en toepassing van zonne-energie verbeteren. Gedurende zijn carrière heeft hij veel bijgedragen aan de ontwikkeling en productie van zonne-energie, zoals zonnecellen en zonneparken. Hij heeft ook enkele boeken geschreven over groene energie, waaronder het recente ‘Groene energie voor iedereen’. Zijn werk richt zich vooral op de integratie van zonne-energie in bestaande energienetwerken en het ontwikkelen van duurzame oplossingen voor de energietransitie.

Gasthoogleraar Energie en Water

De afgelopen twaalf jaar heeft Van Wijk zijn leerstoel Future Energy Systems aan de TU Delft vormgegeven. Hij is als gasthoogleraar Energie en Water verbonden aan KWR. In deze rol pioniert hij – samen met KWR-onderzoekers – met duurzame, geïntegreerde energiesystemen rond zonne-energie en groene waterstof. Hij is betrokken bij diverse projecten rond de integratie van zonne-energie en waterstofproductie, zoals Power-to-X, en het groene waterstofbedrijf Hysolar. 

delen