Blog

News

EMCON 2018 Conference on emerging contaminants

Van 25 tot en met 28 Juni 2018 werd het 6th International Conference on Emerging Contaminants gehouden in Oslo, Noorwegen. Er waren 140 deelnemers uit 26 landen. Patrick Bäuerlein, Erik Emke en Cheryl Bertelkamp presenteerden hun werk over respectievelijk analysetechnieken voor nano/microplastics, drugs en het onderzoek naar pyrazool.

Op maandagavond werd het congres geopend met presentaties van drie keynote speakers. Zo vertelde Katrin Vorkamp (Aarhus University) over het onderzoek naar de aanwezigheid van emerging contaminants (met name microplastics) in het arctisch ecosysteem (o.a. de aanwezigheid van deze stoffen in orka, ijsberen, zeehonden, vogels). Niet alleen tijdens deze presentatie, maar eigenlijk gedurende het hele congres was er heel veel aandacht voor microplastics. Er is nog maar weinig bekend (aanwezigheid in bronnen en welke processen effectief zijn voor het verwijderen van deze componenten) en het is een zeer sterk groeiend veld.

Alistair Boxall (University of York, Engeland) verzorgde de tweede keynote en besprak het probleem van de sterke urbanisatie en het gebrek aan inzicht in hoe mensen die in de stad wonen, worden blootgesteld aan verschillende vervuilingsbronnen (lucht, water). Zijn onderzoeksgroep kijkt naar mogelijkheden om een tool te ontwikkelen die kan helpen bij de besluitvorming. De tool kan de vervuilingsbronnen in kaart brengen en er kan ook gekeken worden hoe deze te reduceren. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van sensoren en monitoring robots.

Erik Emke geeft presentatie over drugs in afvalwater

Erik Emke geeft presentatie over drugs in afvalwater

De laatste keynote was van Edward Kolodziej (Centre for Urban Waters, University of Washington) die de relatie tussen chemicaliën uit regenwater en het ecosysteem presenteerde. Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar het type chemicaliën dat aanwezig is in regenwater en wat voor impact deze hebben op het ecosysteem. Met het uitgevoerde onderzoek werd aangetoond dat er een relatie bestaat tussen deeltjes van rubber banden (aanwezig in het regenwater dat uitspoelt) en de sterfte van zalm in het onderzoeksgebied.

De hieropvolgende dagen werden gevuld met een groot aantal presentaties en posters en de nodige tijd om met elkaar ideeën uit te wisselen. Een paar van de onderwerpen waren PFAS, non-target analyses, microplastics, afvalwater monitoring/hergebruik en ecotoxicologie. Op woensdagavond vond het galadiner plaats in het prachtige opera house van Oslo met uitzicht over de baai. Al met al een succesvol congres en wij kijken dan ook uit naar de volgende editie in 2020 in Seattle.