Senior onderzoeker circulariteit en water

KWR is op zoek naar een senior onderzoeker circulariteit en water. Een bevlogen onderzoeker die wetenschappelijke inzichten inzet voor onderzoek en ontwikkeling van integrale, circulaire systeemoplossingen. We zoeken een collega met ruime onderzoekservaring die onze visie op water in de circulaire economie verder ontwikkelt en uitdraagt.

Over KWR

KWR is een internationaal gerenommeerd onderzoeksinstituut op het gebied van waterkwaliteit, de watercyclus en duurzame ontwikkeling.  ‘Bridging science to practice’ is onze missie. KWR is een bijzondere, innovatieve en slimme kennisonderneming. Onze medewerkers zijn kritische denkers en ondernemende doeners die zich hard maken voor voldoende water van juiste kwaliteit op de juiste plaats en tijd. Veilig en schoon drinkwater is een groot goed en bij de zuivering van (afval)water kunnen vele componenten worden gewonnen en hergebruikt. Vanuit ons volledig duurzame gebouw met ‘state of the art’ laboratoria werken onze ca. 194 medewerkers vanuit twee kennisgroepen aan innovatieve projecten in Nederland en in groeiende mate in en buiten Europa. De tien Nederlandse drinkwaterbedrijven en het Belgische ‘De Watergroep’ zijn onze aandeelhouders.

Onze onderzoekers werken op het snijvlak van wetenschap, bedrijfsleven en samenleving. Hun kracht schuilt in de vertaling van wetenschappelijke kennis naar toepasbare praktijkoplossingen voor eindgebruikers in de Nederlandse en internationale watersector. Ter ondersteuning van het onderzoek beschikt KWR over gespecialiseerde laboratoria, een proefhal en er worden proefinstallaties in eigen beheer gebouwd. Daarnaast wordt bedrijfsspecifieke software ontwikkeld voor gebruik binnen projecten.

Het team ECS

Het team Energie en Circulaire Systemen bij KWR werkt aan de transitie naar een duurzame water- energie- en voedselvoorziening. We werken met een bevlogen groep experts aan verbinding tussen disciplines en sectoren, en plaatsen technische kennis in een systeemperspectief. Onze thema’s zijn kringloopsluiting, water voor energie en systeemoplossingen voor een circulaire economie. We voeren (consortium)projecten uit met de watersector, overheden en bedrijfsleven en werken samen met universiteiten en internationale kennisinstellingen. De missie van team ECS is het onderzoeken en ontwikkelen van water-wise integrale systeemoplossingen voor een circulaire economie met een hernieuwbare energievoorziening.

De functie

We zijn op zoek naar een ervaren onderzoeker, die het wetenschappelijke fundament binnen het team verstevigt en uitbouwt. Samen met collega’s binnen en buiten team ECS bouw je aan onderzoekslijnen in het werkveld circulaire economie. Je verbindt het (water)systeemperspectief van team ECS met de expertisegebieden van KWR, en voegt daar je eigen expertise op gebied van systeemanalyse en transitieprocessen aan toe. Je werkt op het snijvlak van bestuurlijke, technische en economische kennis.

De functie biedt je de kans om als ‘principal scientist’ binnen team ECS bij te dragen aan de opbouw van dit enthousiaste team onderzoekers.

Je werkzaamheden omvatten onder andere:

 • Het verder ontwikkelen van visie en strategie voor het werkveld water in de circulaire economie
 • Het creëren van een gecombineerde onderzoekslijn “circulariteit” waarin de kennis binnen team ECS en de KWR-teams als geheel kan excelleren.
 • Bijdrage aan blijvende wetenschappelijke innovatie en kennisontwikkeling binnen het team
 • Het bijdragen aan interne en externe onderzoekagenda’s, het schrijven van nationale en internationale onderzoeksvoorstellen en verwerving van onderzoeksgeld
 • Het verrichten en coördineren van wetenschappelijk onderzoek, het publiceren van resultaten en het creëren van impact.
 • Samen met projectmanagers en onderzoekers onderhouden en uitbreiden van een internationaal netwerk over de breedte van het werkveld.
 • Het verzorgen van presentaties (bijvoorbeeld als key note spreker) en het publiceren van onderzoeksresultaten, die het wetenschappelijk profiel van KWR versterken.
 • Verantwoordelijk voor de wetenschappelijke kwaliteitsborging van (integrale) projecten.
 • Vertegenwoordiging van team ECS binnen de wetenschapsraad van KWR.

Jouw profiel

Jouw passie is om wetenschappelijke inzichten en kennis te ontwikkelen en deze naar praktische toepassingen te vertalen. Je bent een collega die enthousiast, resultaat gedreven, innovatief en samenwerkingsgericht is. Je hebt een hoog analytisch denkvermogen en je weet complexe systemen te benaderen vanuit een circulair perspectief. Daarbij werk je zowel vanuit technisch perspectief als vanuit een sociaal-maatschappelijke invalshoek.

 • Je bent gepromoveerd in een werkveld op het snijvlak van bestuurlijke, technische en economische kennis. Je vakgebied is gelieerd aan (water in de) circulaire economie.
 • Je bent een ervaren onderzoeker met professionele kennis op het gebied van transities, systeemanalyse en circulaire economie
 • Je hebt aantoonbare affiniteit met de watersector.
 • Je hebt ervaring met ontwikkeling van visie en strategie en het ontwikkelen van onderzoekslijnen en programma’s
 • Je hebt 10-15 jaar ervaring
 • Je hebt een aantoonbaar wetenschappelijk track record
 • Je legt van nature de connectie tussen wetenschap en praktijk, met oog voor markt en klant.
 • Je spreekt en schrijft vloeiend Nederlands en Engels.
 • Een combinatie van deze functie met een universitaire affiliatie is bespreekbaar.

Ons aanbod voor jou

We hechten sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en bieden daarvoor diverse mogelijkheden, zoals cursussen en vaardigheidstrainingen. Een goede balans werk/privé staat bij ons voorop. KWR heeft uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden en is aangesloten bij de cao Waterbedrijven (Flexibel Arbeidsvoorwaarden Budget, ABP pensioen). Daarnaast behoort deels thuiswerken tot de mogelijkheden.

De medewerkers van KWR voeren hun praktijkgerichte werkzaamheden uit in een duurzaam gebouwd glazen gebouw, ingericht op samenwerking en kennisdeling tussen teams en partners. Met deze functie en ons profiel – een maatschappelijk relevante organisatie waar wij met elkaar samenwerken en een belangrijke bijdrage leveren aan het verbinden van de waterwetenschap met de praktijk – biedt KWR een bijzondere werkomgeving.

Ben jij dé onderzoeker die wetenschappelijke ambitie combineert met een marktgerichte blik? Stuur dan vóór 1 juni 2022 per e-mail je motivatiebrief en cv naar vacancy@kwrwater.nl onder vermelding van vacaturenummer 1338010. De 1e ronde gesprekken worden gepland op 9 juni en 13 juni 2022. We verzoeken om hiermee al rekening te houden.

Meer informatie

Voor meer inhoudelijke informatie over deze functie kun je contact opnemen met Marette Zwamborn (teamleider) per telefoon 030-6069677 of per email .

Voor informatie over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met José van Lieshout (Adviseur Human Resources) per telefoon 030-6069536 of per e-mail .

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

delen