32-40 uur

Onderzoeker water, energie & circulariteit

Ben jij de nieuwgierige en gedreven onderzoeker die samen met ons wil werken aan de ontwikkeling van ketenoplossingen? En wordt jij enthousiast van het leveren van technisch-kwantitatief onderzoek binnen projecten rond systeemintegratie? Dan maken we graag kennis met jou.

De functie

Je werkt aan verschillende projecten op het snijvlak van water, energie en circulariteit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de rol van (drink)water in de energietransitie, een circulaire waterketen en integrale systeemoplossingen voor water- en energievoorziening. De projecten bestrijken een breed werkveld, waarbij jouw accent telkens ligt op het systeemperspectief, en het verbinden van specialistische kennis van experts binnen en buiten KWR om tot systeemoplossingen te komen.

Jouw werkzaamheden kunnen bestaan uit:

 • Het ontwikkelen en toepassen van tools voor systeemanalyse (‘footprinting’, meetindicatoren voor circulariteit en impactstudies)
 • Het ontwikkelen en toepassen van simulatiemodellen voor circulaire en/of dynamische energiesystemen (programmeren, modelleren, techno-economische analyses, optimalisatie)
 • Het verzamelen en bewerken van data, denk hierbij bijvoorbeeld aan monitoring van waterhergebruik in de gebouwde omgeving, aquathermiesystemen, (legionella-)veilig tapwater in warmtesystemen of van het waterstofdemonstratieproject op het KWR-terrein.
 • Het bijdragen aan ontwikkeling van duurzame oplossingen, zoals verkenning van circulaire woonwijken, klimaatneutrale en circulaire waterketen, en power-to-x concepten.

Jouw profiel

Jij bent een breed georiënteerde systeemdenker, die maatschappelijke opgaven graag verbindt aan verdiepend onderzoek op gebied van water, energie & circulariteit.

Daarnaast:

 • Beschik je over een afgeronde technisch georiënteerde academische opleiding, gericht op het werkveld water, energie en/of circulariteit;
 • Heb je ervaring met kwantitatieve systeemanalyses en simulatiemodellen;
 • Heb je affiniteit met inter- en transdisciplinair onderzoek;
 • Weet je het werk goed te plannen en te organiseren, ben je creatief en innovatief;
 • Spreek en schrijf je vloeiend Nederlands en Engels;
 • Is het een pré als je ervaring hebt met programmeren in Python;
 • Is het een pré als je enige jaren relevante werkervaring hebt.

Wij verwachten niet dat je kennis hebt op het volledige werkveld. Binnen het team worden de werkzaamheden afgestemd op ervaring en ontwikkelrichting. We hebben ons brede werkveld in deze vacaturetekst gezet, omdat systeemdenkers soms bijzondere combinaties in expertise hebben. Niet alle vinkjes, wel een overtuigende motivatie? Verras ons met jouw profiel.

Ons aanbod voor jou

We hechten sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en bieden daarvoor diverse mogelijkheden, zoals een goede onboarding en diverse cursussen en vaardigheidstrainingen. Een goede balans werk/privé staat bij ons voorop. KWR heeft uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden en is aangesloten bij de cao Waterbedrijven (o.a. Flexibel Arbeidsvoorwaarden Budget van 22,11%). Daarnaast behoort deels thuiswerken tot de mogelijkheden.

Daarnaast kun jij je praktijkgerichte werkzaamheden uitvoeren in een duurzaam gebouwd, aansprekend gebouw, dat is ingericht op samenwerking en kennisdeling tussen collega’s, teams en zakelijke contacten. Met deze functie en ons profiel biedt KWR een bijzondere werkomgeving.

Het team

Het team Energie en Circulaire Systemen (ECS) onderzoekt en ontwikkelt ‘water-wise’ integrale systeemoplossingen voor een circulaire economie met een hernieuwbare energievoorziening. Het team bestaat uit bevlogen onderzoekers die technische water- en energiekennis in systeemperspectief plaatsen. We dragen hiermee bij aan de energietransitie en de ontwikkeling van een circulaire economie. We voeren (consortium)projecten uit met de watersector, overheden en het bedrijfsleven en werken samen met universiteiten en internationale kennisinstellingen.

Over KWR

KWR is een internationaal gerenommeerd onderzoeksinstituut op het gebied van waterkwaliteit, de watercyclus en duurzame ontwikkeling. ‘Bridging science to practice’ is onze missie. Vanuit ons bijna volledig duurzame gebouw met ‘state of the art’ laboratoria werken onze ca. 200 medewerkers vanuit twee kennisgroepen aan innovatieve projecten in Nederland en in groeiende mate in en buiten Europa. De tien Nederlandse drinkwaterbedrijven en het Belgische ‘De Watergroep’ zijn onze aandeelhouders.

Onze onderzoekers werken op het snijvlak van wetenschap, bedrijfsleven en samenleving. Hun kracht schuilt in de vertaling van wetenschappelijke kennis naar toepasbare praktijkoplossingen voor eindgebruikers in de Nederlandse en internationale watersector. Ter ondersteuning van het onderzoek beschikt KWR over gespecialiseerde laboratoria, een proefhal en er worden proefinstallaties in eigen beheer gebouwd. Daarnaast wordt bedrijfsspecifieke software ontwikkeld voor gebruik binnen projecten.

Ben jij dé onderzoeker water, energie en circulariteit die bijdraagt aan een duurzame samenleving? Stuur dan per e-mail je motivatiebrief en cv naar onder vermelding van vacaturenummer 2380010. Gesprekken plannen we vanaf begin september 2023, de vacature blijft open totdat deze is ingevuld.

Meer informatie

Voor meer inhoudelijke informatie over deze functie kun je vanaf 21 augustus contact opnemen met Marette Zwamborn (teamleider) per telefoon 030-6069677 of per email .

Voor informatie over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met Eduard Post (Adviseur Human Resources) per telefoon 030-6069633 of per e-mail

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

delen