Vacature

32-40 uur

Onderzoeker/Consultant Microbiologische oppervlaktewaterkwaliteit

Wat ga je doen? Zelfstandig onderzoeksprojecten leiden én binnenhalen en impact maken op de wereldwijde kwaliteit van water.

Een functie met impact

In deze aantrekkelijke functie op het dynamische snijvlak van onderzoek en praktijk ben je verantwoordelijk voor de opzet, uitvoering en rapportage van onderzoek naar de microbiologische oppervlaktewaterkwaliteit. In een multidisciplinair team van experts werk je mee aan innovatieve nieuwe methodes in opsporing van microbiologische risico’s en de beoordeling hiervan, en combineert die met bestaande methoden. Bij dit onderzoek betrek je klassieke microbiologische methoden én de laatste methoden op het gebied van genomics. Op basis van de onderzoeksresultaten geef je adviezen aan drinkwaterbedrijven, industrieën en overheden. Jouw deelname aan onderzoeks- en adviesprojecten is gericht op het vergroten van kennis en inzicht op het gebied van de microbiologische kwaliteit van water en deze kennis draag je over aan klanten door het geven van heldere presentaties en het schrijven van degelijke rapporten. Een actieve houding in het binnenhalen van advies- en onderzoeksopdrachten is een essentieel onderdeel van het takenpakket.

Je krijgt een passende inwerkperiode, waarin je de tijd krijgt om een positie te gaan bekleden in onze projecten. Je leert aan te sturen op tijdige, kwalitatief hoogstaande resultaten binnen de gestelde kaders. Samen vertalen we de kennis naar de praktijk van de waterketen, om de verkregen inzichten bijvoorbeeld te kunnen gebruiken voor uitspraken over de effectiviteit van (technologische) ingrepen in de watercyclus om gezondheidsrisico’s te verminderen.

Jouw profiel

Je beschikt over een afgeronde academische opleiding in aquatische microbiologie, aquatische ecologie of microbiële ecologie. Je bent een praktijkgerichte onderzoeker met minimaal 5-10 jaar onderzoeks- en advieservaring op het gebied van microbiologische oppervlakte­water­kwaliteit. Je hebt relevante kennis op het gebied van microbiologische waterkwaliteit en de onderzoeksmethoden die hierbij worden gebruikt, zoals qPCR, NGS, metagenomics en/of eDNA. Je bent enthousiast en resultaatgedreven.

Je hebt affiniteit met de praktische uitdagingen van spelers in de waterketen en hebt aantoonbare acquisitie-ervaring. Je brengt interessante partners voor KWR in beeld, brengt samenwerkingen tot stand en betrekt nieuwe partners bij onze activiteiten. Je kunt ondernemen met je kennis en levert een bijdrage aan het verwerven van onderzoeksgelden en het onderhouden van relaties, zowel bij (semi)publieke organisaties als industrie. Hiervoor beschik je over een aantoonbaar netwerk op het gebied van microbiologische vraagstukken in oppervlaktewater.

Je hebt de ambitie om een naam op te bouwen in je onderzoeksgebied. Je vindt het leuk om met flair de resultaten van onderzoek (inter-)nationaal te presenteren en te publiceren. Hiervoor beschik je over een uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift. Bij voorkeur heb je al ervaring met grotere projecten met meerdere partners.

Waar ga je werken?

In deze autonome rol maak je onderdeel uit van een top instituut, dat wetenschappelijke kennis ontwikkelt en vertaalt naar toepasbare praktijkoplossingen voor het overwinnen van huidige en toekomstige wateruitdagingen. Er heerst een gevoel van professionele en maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van water. Niet voor niks is het motto ‘’Bridging Science to Practice’’: de onderzoekers werken op het snijvlak van wetenschap, bedrijfsleven en samenleving. De organisatie heeft een stevige reputatie opgebouwd als innovatieversneller en internationale netwerkbouwer van topniveau. Steeds vaker vervullen zij een coördinerende rol in (inter) nationale samenwerkingsverbanden.

Tot de klantenkring behoren waterbedrijven, waterschappen, overheden, industrie en mkb. Er werken circa 180 toegewijde medewerkers die samenwerken in verschillende teams, verdeeld over drie kennisgroepen. Vanuit die kennisgroepen werken ze aan innovatieve projecten in Nederland en in groeiende mate in Europa.

Het team Microbiologische Waterkwaliteit en Gezondheid onderzoekt de microbiologische waterkwaliteit en mogelijke gezondheidseffecten daarvan in allerlei watersystemen. We kijken naar ongewenste micro-organismen in de watercyclus, welke invloed de milieucondities hebben op hun gedrag en hoe we deze organismen kunnen beheersen. We ontwikkelen moleculaire methoden o.a. voor het detecteren van (micro-)organismen, het opsporen van bronnen van vervuiling en het begrijpen van hun functie in de watercyclus. Naast moleculaire methoden worden klassieke microbiologische methoden toegepast voor groei, detectie en typering van (populaties van) micro-organismen in water. KWR beschikt over een goed geoutilleerd laboratorium, zowel biologisch (moleculair) als chemisch-analytisch. Daarnaast werken bij KWR ook sociaal-wetenschappers, technologen en bijvoorbeeld hydrologen en is een proefhal beschikbaar voor pilottests.

Ons aanbod

KWR is een uitdagende en betrokken werkgever. We bieden tal van mogelijkheden voor persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling. Onze uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden weerspiegelen het belang dat we hechten aan een goede balans tussen werk en privé. We zijn aangesloten bij de CAO Waterbedrijven. Bij ons kun je samen met 180 gepassioneerde collega’s in een moderne werkomgeving hoogstaand toegepast wetenschappelijk onderzoek doen. Daarbij bieden we een autonome en afwisselende functie binnen een informeel team.

Ben jij dé ervaren onderzoeker oppervlaktewater?

Stuur dan binnen zo kort mogelijke termijn, uiterlijk voor 1 december 2019, per e-mail je motivatiebrief en CV naar humanresources@kwrwater.nl. Geschikte kandidaten worden uitgenodigd voor de sollicitatiegesprekken, welke staan gepland op 11 december 2019.

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over de functie kun je contact opnemen met Anthony Verschoor (teamleider Microbiologische Waterkwaliteit en Gezondheid), telefoon 030 606 9596.

Voor informatie over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met Wendy van Zwam (HR-medewerker), telefoonnummer 030 606 9559 of per e-mail Wendy.van.Zwam@kwrwater.nl

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.