32-40 uur – vac.nr. 1170010

Lead Scientist Waterkwaliteit en Gezondheid – Analytische chemie

Voor het team Chemische Waterkwaliteit en Gezondheid zijn wij op zoek naar een Lead Scientist Analytische chemie. Ben jij de creatieve en ondernemende onderzoeker die samen met ons kennis over de waterketen wil vertalen naar de praktijk? Dan maken wij graag kennis met jou.

De functie

In de dynamische omgeving op het raakvlak van onderzoek en praktijk leid je samen met collega’s de methodeontwikkeling en onderzoek naar de opsporing van (mengsels van) chemische stoffen, zowel bekende als (nog) minder bekende stoffen. In een multidisciplinair team van experts ontwikkel je innovaties en combineert deze met bestaande methoden. Samen vertalen we de kennis naar de praktijk van de waterketen, om de verkregen inzichten bijvoorbeeld te kunnen gebruiken voor uitspraken over de effectiviteit van (technologische) ingrepen in de watercyclus.

Jouw profiel

Als Lead Scientist Waterkwaliteit en Gezondheid beschik jij over een afgeronde academische opleiding in een natuurwetenschappelijke discipline, bij voorkeur een promotie in de scheikunde. Je bent creatief, innovatief en in staat om complexe vraagstukken om te zetten in aansprekende en uitvoerbare onderzoeksresultaten.

Verder:

  • Beschik je over relevante kennis op het gebied van analytische chemische vraagstukken, zoals Non Target Screening (GC/LC-HRMS) en Chemometrie;
  • Heb jij de ambitie om een boegbeeld te zijn voor je onderzoeksgebied;
  • Ben je ondernemend, een enthousiaste en resultaat gedreven collega;
  • Lever je een actieve bijdrage aan het verwerven van onderzoeksgelden en het onderhouden van relaties, zowel in publieke organisaties als de industrie;
  • Vind je het leuk om de resultaten van onderzoek (inter-)nationaal te presenteren en te publiceren;
  • Heb je bij voorkeur kennis over spectroscopische technieken, en ervaring met R, Matlab of Python en statistische verwerking van grote databestanden;
  • Heb je bij voorkeur kennis van de watersector in Nederland of vergelijkbare buitenlandse ervaring;
  • Beschik je over een uitstekende beheersing van de Engelse en bij voorkeur ook de Nederlandse taal in woord en geschrift

Het team

Het team Chemische Waterkwaliteit en Gezondheid onderzoekt de chemische waterkwaliteit en mogelijke gezondheidseffecten daarvan in allerlei watersystemen. We kijken naar allerlei stoffen in de watercyclus. Vragen die we willen beantwoorden zijn welke invloed de milieucondities hebben op het gedrag van stoffen en hoe we de aanwezigheid van de stoffen kunnen duiden door risicobeoordeling uit te voeren. We ontwikkelen in samenwerking met het laboratorium en (inter)nationale partners chemische analytische meetmethoden die gebruikt kunnen worden voor het screenen en detecteren van lage concentraties. We hebben speciaal aandacht voor (nog) moeilijk te meten stoffen en ontwikkelen biologische effectmetingen.

Over KWR

Veilig en schoon drinkwater is een groot goed. KWR Water Research Institute is een internationaal gerenommeerd onderzoeksinstituut op het gebied van waterkwaliteit, de watercyclus en duurzame ontwikkeling.  ‘Bridging science to practice’ is onze missie. Vanuit ons volledig duurzame gebouw werken onze ca. 200 medewerkers vanuit twee kennisgroepen aan innovatieve projecten in Nederland en in groeiende mate in en buiten Europa. De tien Nederlandse drinkwaterbedrijven en het Belgische ‘De Watergroep’ zijn onze aandeelhouders.

Onze onderzoekers werken op het snijvlak van wetenschap, bedrijfsleven en samenleving. Hun kracht schuilt in de vertaling van wetenschappelijke kennis naar toepasbare praktijkoplossingen voor eindgebruikers in de Nederlandse en internationale watersector. Ter ondersteuning van het onderzoek beschikt KWR over gespecialiseerde laboratoria met o.a. LC-HRMS (Thermofisher Orbitrap Fusion Mass Spectrometer) voor Non Target Screening, thermogravimetric analysis (TGA) gekoppeld aan GC/MS en LDIR (laser direct infrared) imaging voor onderzoek aan microplastics. Verder heeft KWR een proefhal waar proefinstallaties in eigen beheer gebouwd en gebruikt worden. Tot slot ontwikkelt KWR speciale software voor gebruik binnen projecten.

Ons aanbod

KWR is een uitdagende en betrokken werkgever. We bieden de ruimte en ontwikkelkansen om je naar eigen inzicht te ontplooien. Je krijgt een goede inwerkperiode om een positie te gaan bekleden binnen onze projecten. Onze uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden weerspiegelen het belang dat we hechten aan een goede balans tussen werk en privé. We zijn aangesloten bij de CAO Waterbedrijven. Bij ons kun je samen met ca. 200  gepassioneerde collega’s in een moderne werkomgeving hoogstaand toegepast wetenschappelijk onderzoek doen.

Ben jij dé Lead Scientist Waterkwaliteit en Gezondheid  met interesse in de watercyclus?

Stuur dan binnen zo kort mogelijke termijn, uiterlijk voor 12 augustus 2022  per e-mail je motivatiebrief en CV naar onder vermelding van vacaturenummer 1170010.

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over de functie kun je terecht bij Stefan Kools (teamleider Chemisch Waterkwaliteit en Gezondheid), telefoon 030-606 9539 of per e-mail . Voor informatie over de sollicitatieprocedure neem je contact op met José van Lieshout via of telefoon 030 – 606 9536.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

delen