(0,8-1,0 fte)

Ervaren onderzoeker ‘(burger)participatie in de watertransitie’

Jij gaat onderzoek doen naar (burger)participatie in de watertransitie. In deze transitie zijn water en bodem sturend voor de ruimtelijke inrichting. Hoe kunnen we belanghebbenden beter betrekken bij beslissingen over hun leefomgeving? Er zijn uiteenlopende toekomstbeelden en diverse technische mogelijkheden voor hoe we voldoende en schoon drinkwater kunnen blijven leveren gezien de groeiende problemen met waterbeschikbaarheid. Maar welke vorm van participatie past bij welke fase van het ontwerp, realisatie en beheer van de oplossingen?

Jouw onderzoek richt zich o.a. op participatieprocessen, strategische planning, bewustzijn en gedrag van watergebruikers, en de rol van burgers in de ruimtelijke inrichting. Je werkt als onderzoeker, adviseur en kennisregisseur aan de transitie naar een duurzame watersector, en je draagt bij aan het realiseren van strategische doelen in een maatschappelijke context. Het onderzoek is praktijkgericht en vindt veelal plaats in nauwe samenwerking met partners in de waterketen. Naast de drinkwaterbedrijven en waterschappen is de samenwerking met provincies en gemeenten steeds belangrijker, en werkervaring met (advies geven aan) deze decentrale overheden is een pre.

Afhankelijk van je werkervaring geef je zelfstandig invulling aan onze projecten in Nederland en Vlaanderen, en je draagt bij aan de uitvoering en uitbreiding van onze internationale activiteiten. Daarnaast ben je in staat om opdrachten te verwerven.

Jouw profiel

Wij zoeken iemand met praktijkervaring met burgerparticipatie en gebiedsprocessen (bijvoorbeeld als adviseur of beleidsmedewerker) die inhoudelijke verdieping zoekt en bijdraagt aan ons sociaalwetenschappelijk onderzoek voor de watersector. Je hebt kennis van bestuurlijke, juridische en participatieprocessen in de sociale omgeving, en je weet die kennis helder over te brengen op anderen.

Verder heb je:

  • Een afgeronde academische opleiding in een sociaalwetenschappelijke richting, bijvoorbeeld in de bestuurskunde, planologie, sociale geografie of politiek-economische wetenschappen;
  • Kennis van en ervaring met zowel kwantitatieve als kwalitatieve onderzoekstechnieken en -methoden;
  • Het vermogen om vanuit een integraal perspectief onderzoek te doen;
  • Uitstekende Nederlandse en academische schrijfvaardigheid;
  • Minimaal vijf jaren werkervaring als adviseur / consultant, beleidsmedewerker of onderzoeker.

Ons aanbod

We hechten sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en bieden daarvoor diverse mogelijkheden, zoals een goede onboarding en diverse cursussen en vaardigheidstrainingen. Een goede balans werk/privé staat bij ons voorop. KWR heeft uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden en is aangesloten bij de cao Waterbedrijven (salarisschaal 11 én Flexibel Arbeidsvoorwaarden Budget van 22,11%). Daarnaast behoort deels thuiswerken tot de mogelijkheden.

Daarnaast kun jij je praktijkgerichte werkzaamheden uitvoeren in een duurzaam gebouwd glazen gebouw, dat is ingericht op samenwerking en kennisdeling tussen collega’s, teams en zakelijke contacten. Met deze functie en ons profiel biedt KWR een bijzondere werkomgeving.

Het team

Het team Resilience Management & Governance werkt aan een veerkrachtige stedelijke water cyclus. We doen onderzoek naar governance processen in de sociale omgeving en ontwikkelen toekomstbeelden en transitie strategieën voor de watersector. Ons team bestaat uit twaalf onderzoekers met diverse achtergronden en ervaring. Wij werken samen aan onze doelen in een open, collegiale en opbouwende sfeer.

Over KWR

Veilig en schoon drinkwater is een groot goed. KWR is een internationaal gerenommeerd onderzoeksinstituut op het gebied van waterkwaliteit, de watercyclus en duurzame ontwikkeling. ‘Bridging science to practice’ is onze missie. Vanuit ons bijna volledig duurzame gebouw met ‘state of the art’ laboratoria werken onze ca. 200 medewerkers vanuit twee kennisgroepen aan innovatieve projecten in Nederland en in groeiende mate in en buiten Europa. De tien Nederlandse drinkwaterbedrijven en het Belgische ‘De Watergroep’ zijn onze aandeelhouders.

Onze onderzoekers werken op het snijvlak van wetenschap, bedrijfsleven en samenleving. Hun kracht schuilt in de vertaling van wetenschappelijke kennis naar toepasbare praktijkoplossingen voor eindgebruikers in de Nederlandse en internationale watersector. Ter ondersteuning van het onderzoek beschikt KWR over gespecialiseerde laboratoria, een proefhal en er worden proefinstallaties in eigen beheer gebouwd. Daarnaast wordt bedrijfsspecifieke software ontwikkeld voor gebruik binnen projecten.

Wil jij de waterwetenschap verder brengen en samen met ons werken aan een duurzame samenleving?

Stuur dan vóór 1 juni 2023 per e-mail je motivatiebrief en cv naar onder vermelding van vacaturenummer 2620050.

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over de functie kun je terecht bij Jos Frijns (Teamleider), telefoon 030 6069 583 of per e-mail: .

Voor informatie over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met Eduard Post (Adviseur Human Resources) per telefoon 030-6069 633 of per e-mail .

 

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie stellen wij niet op prijs.

delen