dr.ir. Martin Bloemendal

dr.ir. Martin Bloemendal

  • Senior onderzoeker
  • 030-6069606
  • martin.bloemendal@kwrwater.nl
  • 06-25179849

Martin Bloemendal is specialist bodemenergie en werkt bij KWR aan verschillende onderzoeken over bodemenergie en andere vormen van thermische energie uit water. Martin beschouwt altijd het systeem als geheel, dus ook de afnemer en benodigde installaties. Hij heeft daarom veel inhoudelijke kennis van de aanverwante en complementaire technieken die nodig zijn voor duurzame verwarming en koeling van gebouwen en/of processen (van brontechniek tot warmtepomp tot control). Verder zijn ook organisatorische en beleidsmatige zaken rondom duurzame warmte en koude een belangrijk onderdeel van zijn werk, omdat daarin wordt geregeld hoe we optimaal een duurzaam gebruik van de ondergrond in de dagelijkse praktijk waarborgen.
Martin heeft een visie op het gebruik van de ondergrond met bodemenergie. Deze probeert hij op verschillende wijzen uit te dragen en handen en voeten te geven. Zo werkt hij ook als assistant professor op de TU Delft aan verschillende onderzoeken om de techniek verder te brengen en geeft hij onderwijs op verschillende niveaus en faculteiten. De combinatie KWR-TU Delft geeft Martin de mogelijkheid om op de TU Delft nieuwe ideeën en optimalisaties te verkennen op theoretisch niveau, om die vervolgens samen met de industrie in de praktijk te implementeren/testen in KWR projecten (bridging science to practice). Daarnaast zit hij in het bestuur van de branchevereniging BodemenergieNL, waarin Martin verantwoordelijk voor de kennisagenda en kennisontwikkeling van bodemenergie.
Martin krijgt energie van het werken aan wetenschappelijk en praktijk georiënteerde oplossingen die bijdragen aan een maatschappelijke uitdaging zoals de energietransitie!